1,5 milliárdos befektetés a gyógyszeripart forradalmasító magyar startupnak

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

A fotón a RotaChom fejlesztése látható. Fotó: Sata Norbert / RotaChrom
A GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap több lépésben közel 1,5 milliárd forintot fektet a RotaChrom magyar startupba, amely egyedi gyógyszerhatóanyag-tisztítási technológiáját fejlesztett. A mostani tőkeinjekcióval át akarják alakítani a teljes szektort.

A RotaChrom Technológiai Kft.-t 2014-ben alapította Németh László vegyészmérnök és Lorántfy László vegyész, hogy a saját ötletükön alapuló szabadalmaztatott technológiát továbbfejlesszék és bevezessék a piacra. A startup egy eddig csak kis méretben létező technológiát tett ipari körülmények között is alkalmazhatóvá: a megoldással a gyógyszerek hatóanyagának tisztítása során rendkívüli hatékonyságnövekedést és tisztaságjavulást tesz lehetővé, így akár 80 százalékos költségmegtakarítás érhető el.

A ZW3D-re esett a választás a dabasi székhelyű cégnél a nagy rugalmasságot és biztonságot igénylő gyártási feladathoz

Dabason található a RotaChrom központi irodája és laborja, ahol 2016-ban kezdték meg a RotaChrom CPC berendezések kis szériás gyártását és értékesítését. A RotaChrom eszközét használja többek között a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártója is.

A magyar cég által szabadalmaztatott gyógyszerhatóanyag-tisztítási eljárás fokozatosan kiszoríthatja a gyógyszeriparban jelenleg elterjedt, mintegy 5,5 milliárd eurós piacú, úgynevezett preparatív folyadék-kromatográf megoldást.
A hosszú távú stratégia következő állomása az intenzív nemzetközi terjeszkedés, amelyhez a szükséges forrást az EXIM Exportösztönző Magántőkealap biztosítja. A GB & Partners által kezelt Alap több lépcsőben közel 1,5 milliárd forintot fektet be a cégbe, jelentős kisebbségi tulajdonrészt szerezve. A cég távlati tervei között szerepel a tőzsdére lépés is.

A befektetésből a RotaChrom bértisztító központot épít Magyarországon, aztán a világban több helyen. A befektetéssel a céget is átalakítják, hogy az eddigi K+F fókusz mellett a gyártás és értékesítés is jobban megjelenjen.

(Forrás: forbes.hu/uzlet)