5 tipp a CAD fájlok hatékonyabb kezeléséhez

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

5 tipp a CAD fájlok káoszból rendeléssé alakításához

Fájlkezelés

Sok tervezőt sújtja a CAD fájlok hatékony kezelésének kérdése, amikor összetett projekten dolgozik, vagy több feladattal foglalkozik egyszerre. Mint tudjuk a nagy mennyiségű fájlok típusa változatos, például alkatrészek, összeállítások, rajzok, CAM pályák stb., Ezek a fájlok különféle mappákban tárolódnak, hogy több projektben is felhasználhatóvá váljanak. Emellett meg kell osztania a fájlokat, és szerkesztenie kell a többiek által tervezett fájlokat.

Tehát időről időre felmerülhetnek a következő kérdések:

  • Hogyan tároljam a fájlokat, hogy könnyen megtaláljam azt az egyet, amire szükségem van?
  • Hogyan győződhetünk meg arról, hogy az összeállítás összetevői helyesek-e, ha a nevük nem egyedi?
  • Hogyan biztosíthatom, hogy a tervezési fájljaim időben biztonsági másolatot készítsenek, és ne keverjem össze őket?
  • És hogyan lehet megosztani a fájlokat veszteség nélkül, és folyamatosan frissíteni őket?

Ma adunk Önnek 5 tippet a fájlkezelésről, hogy segítsenek a CAD-adatok könnyű megszervezésében. Nézzük.

 

1. A tervezés megkezdése előtt állítsa be a projekt munkamappáját

Úgy gondoljuk, hogy mindig zavaró a különféle projektek mentési és betöltési útvonalainak beállítása. Tehát a tervezés megkezdése előtt javasolt, hogy hozzon létre egy munkamappát minden projekthez, amely az alapértelmezett út lesz a CAD fájlok mentéséhez vagy betöltéséhez az adott projektben. A ZW3D indításakor ez könnyedén megadható, hogy a továbbiakban gyorsan menthesse és hozzáférhessen a szükséges alkatrészhez vagy összeállításhoz, ezzel nagyban lerövidítve a keresési időt.

1. ábra: Állítsa be a munkamappát egy új projekthez

1. ábra: Állítsa be a munkamappát egy új projekthez

 

2. Válasszon megfelelő formátumot az objektumokhoz

Objektumok mentésekor néhányan inkább a multi-objektumú fájlt részesítik előnyben, amely különféle típusú objektumokat tartalmaz; míg mások megszokták, hogy minden egyes alkatrész, összeállítás külön fájlként legyen mentve. Kiválaszthatja, hogyan menti el a fájljait a tényleges igényei alapján.

2. ábra. A több objektumú fájl a modellhez tartozó alkatrészeket, szerelvényeket és egyéb CAD adatokat tartalmaz

2. ábra. A multi-objektumú fájl a modellhez tartozó alkatrészeket, összeállításokat és egyéb CAD adatokat tartalmaz(hat)

A ZW3D mindkét igényt kielégíti. Az alapértelmezett a *.z3 fájlformátum a multi-objektumú fájlok esetében, amely alkatrészeket, összeállításokat, rajzokat és CAM pályákat tartalmaz, lehetővé téve, hogy egy projekt összes adatát könnyedén kezelje egy fájlban. Egy objektumot egy fájlba is (one object per file) menthet a konfigurációs űrlap megfelelő beállításával. Ha túl sok fájl van egy projekthez, javasolt, hogy az alkatrészszámot használja mint név. Ezután gyorsabban megtalálhatja a kívánt fájlt.

3. ábra: Egy objektum fájlonként opciója

3. ábra : Egy objektum fájlonként opció

 

3. Készítsen biztonsági másolatot fájljairól

A tervezési változások annyira általánosak, hogy a fájlok biztonsági mentésének fontosságát nem lehet túl hangsúlyozni. A biztonsági mentés azonban unalmas lehet, nem is beszélve arról, ha elfelejti. A ZW3D 2020-ban ez már nem jelent plusz terhet. Először állítson be egy megfelelő számú maximális fájlfrissítést a biztonsági mentéshez a Configuration gombra kattintva. Ezután állítsa be a biztonsági mentési mappát, és azt javasoljuk, hogy mentse a biztonsági mentési fájlokat az eredeti útvonalhoz. Ezután sokkal kényelmesebb a fájl régebbi verzióinak visszakeresése.

4. ábra: A biztonsági mentési fájlok beállításainak beállítása

4. ábra: A biztonsági mentési fájlok beállításainak beállítása

A tervezési folyamat során minden új mentéskor egy új fájl automatikusan létrejön, amikor elmenti az eredeti fájlt.

5. ábra. Eredeti fájl és biztonsági másolat fájlok

5. ábra: Az eredeti  fájl és a biztonsági mentési fájlok

Mi történik, ha a biztonsági mentési fájlok száma eléri a maximumot? A legkorábbi verziót automatikusan törli a szoftver. Természetesen manuálisan is törölheti a szükségtelen biztonsági mentési fájlokat a tárhely felszabadításához.

 

4. Felejtsd el a biztonsági mentést? A rendszer biztonsági másolatot készít Önről

A fentiek kivételével a rendszer automatikusan biztonsági másolatot készít a fájljairól, de a különbség az, hogy ez csak egy nap első mentésére működik. Amikor új fájlt hoz létre a ZW3D 2020-ban (pl .: Support.z3), és elmenti azt, akkor annak biztonsági másolatát (az alábbiakban Support.z3.z3bak elnevezésű fájl) a szoftver automatikusan generálja, és rejtett fájlként menti el ugyanabba a fájlmappába. Ha kézzel változtatja meg a fájl utótagot „.z3.z3bak” -ról „.z3” -ra, akkor ez a fájl normál fájlként működhet tovább.

6. ábra. Rendszermentési fájl

6. ábra. Rendszermentési fájl

 

5. Csomagolja be a projekt fájlokat a megosztáshoz

Ha nagy projekttel vagy összetett terméktervezéssel foglalkozik a csapat, akkor a fájlok megosztása kétségtelenül elengedhetetlen. A helyes és teljes fájlok megosztása sokaknak kihívást jelenthet. Azt javasoljuk, hogy csomagolja össze a megosztáshoz szükséges összes adatot. A ZW3D 2020 programban lépjen be a Fájl (File) menü—> Pack (csomagolás) funkcióba, és a projekt összes kapcsolódó fájlja, beleértve az alkatrészeket, rajzokat, hivatkozott fájlokat és így tovább, egy zip fájlba csomagolható. Tehát a csapata számára szükséges fájlok jól össze vannak rendezve egy csomagban, biztonságban.

7. ábra. Válassza ki a csomagoláshoz szükséges fájlokat

7. ábra. Válassza ki a csomagoláshoz szükséges fájlokat

 

Öt egyszerű tippet osztottunk meg Önnel a fájlkezelésről a bonyolult projektek könnyebb kezelése és a munka hatékonyságának növelése érdekében. Úgy gondoljuk, hogy ezen rövid betekintés segítségével mélyebben megértette a fájlok létrehozását, tárolását, biztonsági mentését és megosztását a ZW3D használata során.