6 trükk a ZW3D 2019 CAM hatékonyságának növeléséhez

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

A ZW3D 2019 és SP verziója számos új funkcióval és fejlesztéssel rendelkezik. Ebben a cikkben bemutatjuk a ZW3D 2019 CAM modul rejtett fejlesztéseit, melyeket nem lehet könnyen felfedezni.

 

1. Sarok átmenet (smooth corner)  2 tengelyes műveleteknél

A ZW3D 2019-es verziójában egy ívvezérlés (arc control) került hozzáadásra a szerszámút optimalizálásához a kontúr belső sarkainál. A korábbi verzióhoz képest a ZW3D 2019-ben létrehozott szerszámpályánál a kontúr a belső sarkokban lekerekítésre kerül, ahogy az az alábbi képen is látható.

Ábra 1. Szerszámutak összehasonlítása a kontúr sarkoknál

Ezek a ívelt pályák meghosszabbíthatják a szerszám élettartamát, növelhetik a megmunkálás hatékonyságának folyamatát és javíthatják a megmunkálási minőséget.
Szóval, hogyan lehet beállítani a kívánt rádiuszt? A ZW3D 2019-ben beállíthat egy megfelelő értéket a belső rádiusz számára a ‘Side Finish Radius’ parancs használatával.

Ábra 2. A Side Finish Radius értékének beállítása 

 

2. Optimalizált bevezető szerszámút a helikális megmunkálás számára

A 2018-as verzióban a helix megmunkálás kezdetekor a bevezető szerszámút a vízszintes sík alatt van, ami nem túl jó. Most a bevezető szerszámút a vízszintes sík felett van, ami optimálisabb spirális (helix) megmunkálást eredményez.

Ábra 3. Helical Cut műveletek összehasonlítása 

Emellett a megmunkálási mélység szabályozása rugalmasabb az újonnan megjelent Max Cut Depth és Output Type parancsok használatával, amely a megmunkálási követelményeknek megfelelően állítható be az alábbiak alapján.

Ábra 4. Helical Cut szerszámpálya beállítása

 

Ezenkívül a ZW3D 2019 nem csak 3-tengelyes, hanem 5-tengelyes megmunkálás esetén is támogatja a Helical Cut műveletet.

Ábra 5. Tengelytípusok váltása az Axis and Path Link legördülő menü alatt

 

3. Okosabb feature felismerés a Flat Region műveletnél

Korábban, amikor meghatározzuk a Flat Finish művelettel a sík területét, több felület esetén számos elágazásvonal hibásan találta meg a megmunkálni kívánt felületet. A ZW3D 2019-ben a határok intelligensen választhatók úgy, hogy a 6. ábrán bemutatott szerinti ’tiszta pálya’ jöjjön létre. 

Ábra 6. Összehasonlítás a Flat Region által észlelt területekről 

 

4. Megbízhatóbb nagyoló pályák maradékanyag nélkül

A korábbi verzióban, amikor a 3-tengelyes nagyolópálya léptetése meghaladja a szerszám átmérőjének 80% -át, a elő-nagyoló művelet után maradékanyag marad. Most, ahogy a 7. ábra jobb oldali képe mutatja, a megmunkálás utáni rész tökéletes marad a nem kívánt maradékok nélkül. A ZW3D 2019-ben továbbfejlesztették a nagy léptékű (durva) nagyoló megmunkálást, ami jobb minőségű előnagyolt nyersdarabot eredményez.

Ábra 7. Maradékanyag-összehasonlítás a nagy lépésű nagyolás után

 

5. Javított furat megmunkálási sorrend 

Megmunkálásnál célszerű, ha betudjuk állítani a fúrási sorrendet. A 2019-es SP változatban a furatok feldolgozási szekvenciája testreszabható lett. A megmunkálási sorrendet a Pick Order határozza meg, ami azt jelenti, hogy a furatok a Pick Order által jelöltek szerint kerülnek feldolgozásra.

Ábra 8. Furatkép a testreszabott sorrend szerint

 

 

6. Optimalizált kapcsolat típusok
 

Egy új funkció a Traverse Straight került bevezetésre, ami csökkentheti a felesleges mozgásokat a ramp művelet hatékonyságának javítása érdekében.

Ábra 9. Traverse Straight használata a megmunkálás hatékonysága érdekében 

 

A mai napra ennyit szerettünk volna bemutatni. A ZW3D 2019-ben és SP-verziójában még mindig sok „rejtett meglepetés” van, ami segít a bonyolultabb termékekkel foglalkozni a tervezéstől a gyártásig.