Az Emboss funkció

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Az Emboss magyarul annyit jelent, hogy dombornyomás. Ez egy hasznos funkció mely teljes mértékben kiaknázza a 3D nyomtatásban rejlő hatalmas lehetőségeket. A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami képes háromdimenziós tárgyakat alkotni digitális modellekből. A használatába és technológiájába nem is megyek bele, minket a számítógépes modellek alapelvei érdekelnek most. 

3D számítógépes modellek

Az additív gyártási eljárást megelőzi a digitális modell készítése. Ezt egy számítógépes tervező szoftver segítségével lehet felépíteni, jelen esetben ZW3D. A leggyakoribb adatformátum a CAD szoftver és a 3D nyomtató között az STL (Standard Tessellation Language vagy STereoLithography) fájl, mely a térbeli test felületét apró háromszögekre bontva tárolja. Minél kisebbek ezek a háromszögek annál pontosabb a közelítés. Ha színeket szeretnék kicsikarni a 3D nyomtatóból ahhoz elsőként színes 3D nyomtatót kell használnunk. Ezek az eszközök bemenetként a VRML formátumot használják, ez ugyanis nemcsak geometriai formát, hanem színeket is tartalmaz.

ZW3D Emboss funkció

Az Emboss vagy magyarul dombornyomás funkció segítségével fényképekből készíthetünk 3D geometriai adatokat. Ennek a funkciónak a használata nagyon egyszerű és túl sok lehetőséget nem is tartalmaz, mivel ez a technológia nem követel meg mély matematikai hátteret a szoftvertől.

[tx_row]
[tx_column size=”1/2″]

[/tx_column]
[tx_column size=”1/2″]

Lépések

  1. Készítünk egy test modellt amelyen használni szeretnék a képet
  2. File name > kiválasztjuk a kép fájlt
  3. Face > Kiválasztjuk a felületet amelyen a képet elkívánjuk helyezni 
  4. Max. Offset > A kép felületből való ki illetve bemélyedését tudjuk itt szabályozni
  5. Widht > Megadjuk a kép szélességét
  6. Orientation > Match face normal > Ha ezt a funkciót bekapcsoljuk akkor a szoftver a kiválasztott felület normál vektor irányába helyezi el a képet
  7. Rotate > Itt tudjuk a képet forgatni ha szükséges
  8. Resolution > Itt tudjuk beállítani a felületi minőségét  aképnek, hogy milyen részletesen legyen a felületre leképezve. Minél finomabb annál többet számol a szoftver és annál pontosabb eredményt kapunk megmunkálás vagy 3D nyomtatás során
  9. Texture map image onto face > A képet itt tudjuk a 3D felületre illeszteni, így kapunk színeket
  10. Embed image file > Az előbb használt képfájlt beágyazza a modellbe

[/tx_column]
[/tx_row]

Végezetül ebben a rövid videóban bemutatom hogyan is működik ez: