Bevezetés a ZW3D CAM H és D regiszter és CUTCOM alapjaiba

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Bevezetés H regiszter, D regiszter és CUTCOM (Tool manager)

 

A Szerszámkezelőben (tool manager) a programozó könnyen meghatározhatja a szerszám alakjának jellemzőit, a befogó paramétereit, a sebességet, az előtolás értékét, valamint számos egyéb kiegészítő információt. Ez a cikk bemutatja a H regisztert, a D nyilvántartást és a CUTCOM-ot.

 

Először nézzük meg, mi is az a H és a D regiszter?

 

Ábra 1: H & D Register

 

A H érték regisztrálja a szerszám hosszkorrekciójának azonosítóját.

Erre azért van szükség, mert az egyes szerszámok (fúrók, marók, dörzsárak stb) hossza eltérő, és ha egy munkadarabot több szerszámmal szeretnénk megmunkálni,akkor az eltérő hosszakat figyelembe kell venni. A programozó számára az nem kedvező ha a szerszámtartó nullpontjának mozgását kell leírnia, programoznia.
Ebben az esetben a szerszámhosszokat a programozni kívánt koordináta értékekhez hozzá kellene adni, esetleg le kellene vonni. Ezzel szemben az a jó megoldás, ha ezt a számítást a vezérlő automatikusan elvégzi, és mindig a szerszám végpontja mozog a programozott koordinátára.

A Heidenhain vezérlő csak egy könyvtárat használ a szerszám számának, a szerszám magasság kompenzálási értékének és a szerszámsugár-eltolás értékének tárolására. Ezért egyetlen parancsra van szükség, hogy aktiválják mindegyiket.

A Fanuc vezérlővel azonban a szerszám azonosító, a magassági kompenzáció értékei és a sugárkorrekció értéke elválasztható. Ez azt jelenti, hogy az eszközazonosító és kompenzációs azonosító eltérő lehet, amint azt a 2. ábra mutatja.

 

Ábra 2: H & D Register a CNC programban

 

D érték regisztrálja a szerszám sugarának azonosítóját.

Ennek a funkciónak az a célja, hogy lehetővé tegye a szerszámpálya programozójának, hogy “virtualizálja” a szerszámútvonalat. Ez azt jelenti, hogy a vezérlés a futási idő alatt meghatározhatja a vágandó felület megfelelő eltolását a rendelkezésre álló szerszámok alapján. Ha átalakítja a végmarók oldaléleit, akkor a szabványos átmérőknél kisebb lesz.

A Machine manager-ben a CUTCOM három különböző típusa létezik. 

 

Ábra 3: CUTCOM beállítás Machine Manager-ben

 

A könnyebb érthetőség érdekében az alábbi példával tudjuk leginkább szemléltetni a CUTCOM értékeinek különbségét.

 

说明: 5.jpg

Ábra 4: Szerszámpálya

 

\

Ábra 5: NC összehasonlítás

 

Rövid összefoglalás

A Szerszámkezelőben (tool manager) a programozó könnyen meghatározhatja a szerszám alakjának jellemzőit, a befogó paramétereit, a sebességet, az előtolás értékét, valamint számos egyéb kiegészítő információt. Miután megértette ezeknek a paramétereknek a jelentését, a program munkája rugalmasabbá és hatékonyabbá válik.