Direkt modellezés

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Direkt modellezés: 6 perc tanulással akár 6 órát is megtakaríthat a munkaidőből

 
direct edit

Problémába ütközött valaha, amikor megpróbálta módosítani egy komplex modell geometriáját miután befejezte a teljes tervezést, vagy harmadik féltől származó fájlokat kellett módosítani? A ZW3D direkt szerkesztésével a modellek módosítása már nem jelenthet többé problémát. Lássuk, hogyan.

Hagyományosan a 3D-s tervezést paraméteres modellezéssel végzik, melynek eredményeként az összes modelladat teljesen korlátozott és szinkronizált, hogy megfeleljen az ipari termelés követelményeinek.

Ennek ellenére mindennek megvannak az előnyei és hátrányai. Parametrikus modellezési módban hatalmas kihívás lehet egy olyan komplex modell módosítása, amely több száz tulajdonsággal és kényszerviszonnyal rendelkezik. Például, ha módosítani akarja egy modell egy részét, meg kell találnia az alkatrészt és annak jellemzőit a modellezési fában, ami bosszantó lehet, ha a modell bonyolult és hosszú modellfával (történettel) rendelkezik.
Ezen felül a modell módosításához átfogó ismeretekkel kell(ene) rendelkeznie arról, hogy az hogyan épült. Ellenkező esetben valószínűleg megtöri a modellt, amikor a módosításokat elvégzi. Tehát a feladat nagy kihívást jelenthet azok számára, akik nem a modellek alkotói.
Ezeknek a problémáknak a megoldására született a modellfa nélküli modellezés ötlete, és ennek a technológiának egy típusaként a ZW3D-ben elérhető a direkt modellezési funkció is, amely lehetővé teszi a modelladatok közvetlen, utólagos szerkesztését. Most röviden bemutatjuk a ZW3D direkt szerkesztésének legfontosabb lépéseit.

1. Előzmények használata nélküli utólagos szerkesztés 

Nem számít, hogy a modell más CAD rendszerből származik vagy a ZW3D-ben készült, függetlenül attól, hogy van-e története vagy sem, és függetlenül attól, hogy módosítani vagy létrehozni kell a modell geometriáját, nem kell törődnie a modell felépítésének folyamatával. A Direkt Szerkesztés lehetővé teszi a meglévő 3D modellek közvetlen és rugalmas manipulálását

Figure 1. Directly edit models no matter they have history or not

Ábra 1. Közvetlenül szerkesztheti a modellt függetlenül attól, hogy van a modellfában előzmény vagy sem

2. Tartsa meg az eredeti kényszerviszonyokat

A modell módosításakor a ZW3D automatikusan azonosítja és fenntartja a meglévő kényszerviszonyokat, függetlenül attól, hogy volt-e korábbi története. Például az alábbi modellnek nincs előzménye. A belső lyuk mozgatásakor a koncentrikus kényszer a külső körrel automatikusan felismertethető, így a rádiusszal együtt lehet mozgatni.

Figure 2. Maintain the original constraint relationships of the model when modifying

Ábra 2. Tartsa meg az eredeti kényszerviszonyokat

3. Generáljon egy új modellfát

A módosítások hozzáadásakor a szoftver új előzményeket hoz létre a modellfában, amely pontos mérnöki adatokat generál Önnek, hogy igény esetén parametrikus módban újra szerkeszthessük. Bár néhány mainstream CAD megoldás más közvetlen szerkesztési funkciókat kínál, a ZW3D megőrzi a módosítási folyamatokat az Ön számára. Ilyen módon újra szerkesztheti a korábban elvégzett módosításokat a Direkt szerkesztés vagy az előzményfa segítségével.

Figure 3. The newly-generated history tree after Direct Edit

Ábra 3. Az újonnan létrehozott előzmények a modellfában közvetlenül a Direkt szerkesztés után

4. A modell dinamikus és intuitív szerkesztése

A ZW3D Direkt modellező módszere kétféle lehetőséget kínál a szolgáltatások módosítására. Beírhat értékeket a párbeszédpanelen, vagy közvetlenül húzhatja a geometriát, hogy megkapja a szükséges eredményeket. Amíg szerkeszti a modellt, a módosítások és a vonatkozó korlátozások valós időben frissülnek, így megnézheti, hogyan milyen változás fog bekövetkezni.

Figure 4. Dynamically and intuitively modify the model

Ábra 4. Dinamikus és intuitív szerkesztés a modellen

5. Változatos szerkesztési eszközök a méretek pontos vezérlésével

A Direkt modellezés több szerkesztő eszközt kínál a méretek pontos vezérléséhez. Választhat különféle parancsokat a modellek módosításához, mint például a DE Move, az Align Move Face, a Dim Move Face, stb. Sőt, minden műveletnél megadhat pontos értéket a geometriai adatok kezeléséhez. Ilyen módon rugalmasan szerkesztheti a modelleket, és ezzel egyidejűleg biztosíthatja a modellezés pontosságát.

Figure 5. Different commands of Direct Edit

Ábra 5. A direkt szerkesztés parancsai

 

Figure 6. Precisely control dimensions when using Direct Edit

Ábra 6. Pontosan vezérelt méretek direkt szerkesztés közben

Összefoglalva: a direkt modellezés ideális segítője az összetett terméktervezésben vagy a csoportos együttműködésben, amely lehetővé teszi, hogy a modellek geometriáját intuitívabb és rugalmasabb módon tudja kezelni akár rendelkezik a modellfa előzményekkel, vagy akár anélkül is. Ráadásul a parametrikus modellezés és a direkt modellezés kombinációja a ZW3D-ben több rugalmasságot kínál az utószerkesztés során, miközben a parametrikus kialakítás szűk keresztmetszetei megoldódnak, miközben megőrzi a modellezés pontosságát.