Hogyan kezeljünk komplex lemezalkatrészt ZW3D FTI segítségével?

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

 

A szerszámiparban a komplex fémlemez-alkatrészek tervezése vagy importálása illetve a kibontakozó eredmények megszerzése kulcsfontosságú folyamat. Az FTI a világ egyik legnagyobb lemezalkatrész optimalizáló és szimulációs szoftvere a ZW3D-be beépülő modulként a fémalakítás eredményét, például a vastagság és vastagság törzs, teríték stb. nagy pontossággal adja meg. Az élvonalbeli technológia segíthet a tervezőknek a modell ellenőrzésében, segítségével bér-, és anyagköltséget takaríthat meg. Az autóipar, repülőgépipar és a készülék és berendezés gyártók jelentős anyagi költségeket és fejlesztési időt tudnak megspórolni az ZW3D FTI® megoldásaival.

Ez a cikk az újonnan hozzáadott parancsok használatára összpontosít, lépésről lépésre bemutatjuk a lemezalkatrész kibontását. 

Ábra 1: Tipikus lemezalkatrész

 

1 lépés: Mark bend faces -jelöljük ki a rádiuszos felületeket-

Először másolja az eredeti fémlemezt egy új pozícióba. Ezután hajtsa fel a rádiuszokat. Állítson be egy álló felületet (stationary) és határozzon meg hajlítófelületeket (bend faces). Kattintson a “Collect all bends” gombra, hogy a szoftver automatikusan és gyorsan kinyerje a rádiuszos felületeket. (2. ábra):

Ábra 2: Készítsen hajlítási felületeket

 

2. lépés: Linear unfold -lineáris kibontás-

Másolja le az utolsó alkatrészt és használja a “linear unfold” parancsot, hogy részben felnyithassa a lemezt. Válassza ki a 3. ábrán látható módon kiemelt hajlítófelületeket (bend faces) és a helyhez felületet (stationary), ezután változtassa a szöget 0 fokra.

Ábra 3: A lineáris kibontás folyamata

 

Az OK gombra történő kattintás után majd a 4. ábrán látható módon láthatja az eredményt. Az összegyűjtött rádiuszok kibontásra kerültek.

Ábra 4: A lineáris kibontás eredménye

 

Ezután használja ismét a “linear unfold” parancsot, hogy kibontson egy másik hajlítófelületet, ahogyan az 5. ábrán látható.

Ábra 5: Lineáris kibontás

 

 

3. lépés: Hozzon létre támogató felületeket (support faces) az “advanced unfold” parancs elindítása után

Másolja le az utolsó lemezalkatrészt, majd tegye rá a “support faces” funkciót. A támogató felületek létrehozásához először javasoljuk a rögzített élek kiválasztását, majd a hajlítófelületek kiválasztását (6. ábra). Ezután állítson be egy ésszerű skálaértéket annak biztosítására, hogy a támogató felület elég nagy legyen.

Ábra 6: Support faces

 

4 lépés: Advanced unfold parancs

Először válassza ki a támogató felületeket, majd ürítse ki őket. Válassza ki a rögzített éleket és az elrendezési felületeket, amint azt a 7. ábra mutatja.

Ábra 7: Advanced unfold folyamata

 

Ezután adja meg a lyukasztás irányát, majd kattintson a “ok” gombra a befejezéshez. Az eredmény a 8. ábrán látható.

Ábra 8: Advanced unfold eredménye

 

Ezután ugyanazt a módszert alkalmazza más karimák kifejtésére. (9. ábra)

Ábra 9: Advanced unfold egy másik felületen

 

 

5. lépés: Super unfold

A “Super unfold” eszközzel a tervezők gyorsan kibonthatják az egész lemezalkatrészt. Másolja le az utolsó lemezt, majd kattintson a “Szuper unfold” gombra, csak egyik oldalon lévő felületeket jelölje ki dupla kattintással. Itt van egy tipp, nyomd meg a billentyűzeten a “Shift” gombot és kattints a bármely felületre, a szoftver az összes láncfelületet együtt választja ki.

A super unfold művelettel a bonyolult fémlemezből nagyon könnyen kinyerhetjük a végleges kibontott terítéket (10. ábra).

Ábra 10: Super unfold

 

Eddig ezt a külső fémlemezt a gyártási folyamat szerint lépésről lépésre kibontották, a végeredmény pedig a 11. ábrán látható.

Ábra 11: A teljes folyamat 

 

A super unfold mellett megtaláljuk a “Report” és a “Forong analysis” opciókat. (12. ábra)

Ábra 12: Aktivált “Report” és “Forming analysis” funkciók

 

Ezt követően használhatjuk a “Forming analysis” parancsot a lemezalkatrész elemzésére.

Három különböző alakelemzési modell áll rendelkezésre: Thickness, Thickness strain és Safety zone. Ha ezt az elemzési eredményt szeretné elmenteni, kattintson az “Save result to a file” gombra. (13. ábra)

Ábra 13: Forma analízis

 

A lemezalkatrész paramétereit a “Report” gomb segítségével el is tudjuk készíteni, és az alábbi képként menthetjük. (14. ábra)

Ábra 14: Paraméterek

 

Ebben a rövid példában a tervezők megtanulhatták lépésről lépésre, hogyan tudnak könnyedén bonyolult becsomagolt fémlemez alkatrészeket kibontani és elemezni függetlenül attól, hogy az natív fájl vagy egy külső import geometria. A ZW3D továbbfejlesztett FTI modulja rugalmas formázási elemzést és riport funkciót is nyújt.