Maszk préshenger tervezése

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Hogyan tervezzünk maszk nyomóhengert ZW3D segítségével

 

Annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk magunkat a COVID-19 ellen, jelen helyzetben a maszkok legtöbbünk „közeli barátjává” váltak. A légzésvédő maszkok védelmet nyújtanak a belélegezhető por, füst és folyékony köd (aeroszol) ellen, a gőzökkel és a gázokkal szemben viszont nem. A védelmi fokozatok három FFP osztály szerint vannak felosztva. Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece“ (szűrővel ellátott védőeszköz az arcon). 
De tudod, hogyan lehet ilyet létrehozni? A dupla rétegű szöveten kívül a gyártás során a nyomáshoz, kivágáshoz és alakításhoz egy préshenger nevű eszközre van szükség. 

Kövesse az alábbi 5 egyszerű lépést, és megtanulja megtervezni az FFP2 avagy N95 maszkok préshengerét ZW3D-ben.

 

Ábra 1. A maszk préshenger modellje

 

1. lépés: Rajzoljon egy vázlatot a tervrajz alapján.

2. ábra Hozzon létre a maszk körvonaláról egy vázlatot

 

2. lépés: Tervezze meg a maszk oldalvonalait a tömítetlenség kizárásának érdekében. Válassza ki a korábban elkészített vázlat élvonalát és hozzon létre két segédvonalat az “Offset” parancs segítségével. Ezután rajzolja meg egy kis téglalap körvonalát, majd “Extrude” parancs segítségével húzza ki, hogy szilárd testet kapjon. Elkészült a oldalvonal első része. Használja ugyanezt a módszert a másik vonal elkészítéséhez, végül tükrözze át a vonalakat, hogy elkészüljön a maszk fő része az alább látható kép szerint.

3. ábra Tervezze meg a maszk vonalait

 

3. lépés: Tervezze meg a préshenger testet. Rajzoljon vázlatot az XZ síkra, és készítsen belőle forgástestet a “Revolve” parancs segítségével.

 

4. ábra Használja a “Revolve” parancsot a préshenger létrehozásához

 

4. lépés: Az “Unfold to Plane” parancs segítségével lehetséges kiteríteni a henger kijelölt forgásfelületét. Ezután a “Move” parancs segítségével helyezze a maszkot a kibontott sík közepére.

5. ábra Helyezze a maszk körvonalát a préshenger kibontott síkjára

 

5. lépés: A “Wrap to Faces” parancs segítségével helyezhető a kibontott sík a maszk körvonalával a préshengerhez.

6. ábra:  A “Wrap to Faces” segítségével tekerje a maszkot a préshenger köré

 

Paraméteres vázlatok és a test-felület hibrid modellező technológia által vezérelt rugalmas tervezőeszközök segítségével könnyedén megtervezhető volt a maszk préshenger.

7. ábra: A maszk préshenger és az N95 maszkok modellje

Érthető voltak a maszk préshenger tervezésének alaplépései? Miért nem próbálod meg magad elkészíteni? Töltsd le a ZW3D-t most a gyakorláshoz.
Végül remélem, hogy lehetőség szerint otthona biztonságában egészséges marad.