Speciális alakzat kiosztása ZW3D-ben

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Vannak speciális esetek amikor nem csak arra van szükségünk, hogy egy furatot vagy alakzatot kiosszunk X vagy Y irányba bizonyos távolságra egymástól a pattern parancs használatával. Egyik ilyen speciális eset például a szerszámtervezés során, különösen a habosító szerszámoknál gyakran előforduló megfelelő hűtőfuratok képzése akár amorf felületeken is, de úgy, hogy a geometria szélétől bizonyos távolságot elhagyva kerüljenek a furatok vagy alakzatok kiosztásra. Természetesen ezt meglehet fűszerezni olyan speciális ugyancsak szerszámgyártásban gyakran előforduló követelményekkel, amelyek korábban komoly fejtörést okoztak a tervező szakembereknek.
Szerencsére a ZW3D segítséget nyújt az ilyen speciális igények megoldására is. Az alábbiakban bemutatom hogyan készíthető speciális furatkiosztás a fill pattern parancs használatával. A példában a darab szélétől 10mm-t fog kihagyni automatikusan és bizonyos geometriákat megszakítva folytatja a kiosztást.

 

Első lépés, keressük meg a jól megszokott pattern geometry parancsot, de ha körbe nézünk számos lehetőség adódik itt is, például a fill pattern:

 

Láthatjuk, hogy a ZW3D különösebb erőfeszítés nélkül elkészítette a kiosztást az általunk behatárolt területen. A kapott pálya a curve fülön megadott területen lévő alakzatok megszakítása után a beállított értéknek megfelelően folytatódik:

 

Na de mi van, ha nekünk nem egy egyszerű téglalap alakzaton kell kiosztani egy furatot az előbbi követelményeknek megfelelően?
Természetesen a ZW3D most sem hagy cserben minket: