Teljes szerszámgép szimuláció lépésről lépésre

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

Teljes gépszimuláció: Valós megmunkálási környezet

Amennyiben  CNC megmunkálással foglalkozik, különösen a 4 tengelytől az öt tengelyig terjedő megmunkálással, akkor a piros gomb az utolsó amit szeretne megnyomni, mivel azt jelenti, hogy a beállításokban valami nincs rendben, és meg kell találnia a problémákat a megmunkálás újraindítása előtt. Az eredmények pazarolhatják a nyersanyagokat, ronthatják a gyártási ciklusidőt és akár a szerszámgépet is, aláásva a termelés hatékonyságát és megbízhatóságát. 

1. ábra: A futó gép leállításához használt piros gomb

1. ábra: A futó gép leállításához használt piros gomb

Így a „tökéletes” megmunkálási folyamat a legtöbb gyártó céljává válik – nincs hulladék az alapanyagokon, nincs törés és nincs átprogramozás. A kezelő megnyomja a zöld gombot, és a munkadarab simán és hatékonyan elkészül. Van eszköz arra, hogy ez biztonságosabban megtörténjen? IGEN, ez a teljes gépszimuláció. Még egy jó hír a ZW3D felhasználók számára, hogy most már elérhető a ZW3D 2020-ban ! Ma bemutatjuk ezt a technológiát.

 

Mi a teljes gépes szimuláció?

 

A teljes gépszimuláció az az ellenőrző eszköz, amely az egész gép mozgását szimulálja, beleértve az orsót, az asztalt, a bölcsőt, stb., Megvizsgálja azokat a kockázatokat, amelyek a megmunkálási folyamat során előfordulhatnak, mint például gyorsjárati ütközések, felesleges gépmozgások, átfogó ütközési tesztet hajt végre a munkadarab és szerszámgép alkatrészei között és kiszámítja a ciklusidőt. Vessen egy pillantást a videóra, hogy megnézze, hogyan működik.

 

 

Miért van szükség a teljes gépi szimulációra?

 

Megkérdezheti: mivel a programozás során már ellenőriztük az eszközpályákat, miért kell újra ellenőriznünk? 

1. Ezt G-kódok alapján hajtja végre a szoftver. A legtöbb megmunkálási probléma, beleértve a szerszámpálya hibákat, például az anyagba történő gyors érkezést vagy a túlzott előtolási sebességet, valamint a lehetséges ütközések a korai szakaszban felismerhetőek az ellenőrző eszközökkel, mielőtt a G-kódot létrehoznánk. Ugyanakkor ugyanezek a hibák előfordulhatnak as szerszámgépre történő adatátvitel után is. Ebben az esetben a teljesgép-szimuláció kettős biztosításként működhet a tényleges megmunkálás elindítása előtt.

2. A gép kinematikájával szimulálja az egész gép mozgását, beleértve az orsót, az asztalot, a bölcsőt és a gép egyéb részeit, hogy egyértelműen áttekinthesse a megmunkálási folyamatot, hogy megismerje, hogyan mozog/viselkedik a gép összes részegysége a megmunkálási ciklus alatt. Minden lépésben ellenőrizheti az alkatrészek közötti ütközést.

3. Lehetővé teszi „megjósolni” és elkerülni a megmunkálási hibákat. Beállíthat például egy gépi menetkorlátozást a túllépések észlelésére, vagy beállíthatja az alkatrészeltérés tűréstartományát annak ellenőrzésére, hogy vannak olyan területek, amelyeket nem szükséges megmunkálni.

2. ábra: Az alkatrészeltérés tűrési tartományának beállítása

2. ábra: Az alkatrészeltérés tűrési tartományának beállítása

A teljes gépi szimuláció hozzájárulhat a termék gyárthatóságának biztosításához, a megmunkálás kockázatainak ellenőrzéséhez a gépkezelők és a szerszámgépek védelme érdekében, valamint az alapanyagok veszteségének csökkentésére, amelyek végül hozzájárulnak a kiváló minőségű termékekhez és költséghatékony gyártási folyamathoz.

 

Hogyan lehet használni a teljes gépszimulációt a ZW3D 2020-ban?

 

1. lépés: Készítse el a gépkönyvtárat. Készíthet géptípusokat a ZW3D CAD modulban, vagy használhatja saját modelljeit STL formátumban. Ezután importálja a gépmodelleket a Machine Library-be, és állítsa be a kinematikus láncot a Machine Builder paranccsal. A ZW3D néhány tipikus CNC-gépet alapból kínál, beleértve a 3 tengelyt, a 4 tengelyt és az 5 tengelyt is.

3. ábra. Gépmodellek importálása

3. ábra. Gépmodellek importálása

2. lépés: Válassza ki a gép modelljét. Kattintson a Full Machine Simulation parancsra, és válassza ki a testreszabott CNC-gépet, miután legenerálta az NC fájlt.

4. ábra: Kattintson a Teljes gépszimuláció parancsra, és válassza ki a gépet

4. ábra: Kattintson a Teljes gépszimuláció parancsra, és válassza ki a gépet

3. lépés: Töltse be a szerszámokat és a munkadarabot és határozza meg a munkadarab nullpontját.

5. ábra: Helyezze be a szerszámokat és a munkaegységet, és állítsa be az eredeti pontot

5. ábra: Helyezze be a szerszámokat és a munkaegységet, és állítsa be az eredeti nullpontot

4. lépés: Futtassa a gépi szimulációt. A szimuláció és az ellenőrzés a ZW3D által kiadott G kódokon alapul, ami megbízhatóbbá teszi a szimulációt.

6. ábra. Futtassa a szimulációt

6. ábra. Futtassa a szimulációt

A teljes gépszimuláció a ZW3D 2020 egyik legjobban várt funkciója, amely a megmunkálás második biztosítékát nyújtja. De semmi sem mindenható. Az is fontos, hogy a gépkezelők hogyan helyezik el a munkadarabot és működtetik a gépet.

 

Amennyiben szeretné letölteni és kipróbálni a szoftvert kattintson ide.