ZW3D CAM példa – FIFA világkupa trófea

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

A 2018-as labdarúgó világbajnokság véget ért! Labdarúgás-rajongó mérnököknek próbálunk kedvezni a következő CAM példával. Miért nem készítesz egy arany kupát, hogy előre megünnepeld kedvenc csapatod győzelmét? Tanuljuk meg együtt a ZW3D FIFA világkupa serleg programozásának folyamatát és élvezzük a programozási útját.

 

\

Ábra 1. Serleg

Ez a cikk az 5 tengelyes megmunkálás simító folyamataira összpontosít, miután befejeztük a nagyoló megmunkálásokat.

1. lépés: Hozzon létre 5 tengelyes elő-simító műveletet 5X Sidecut paranccsal, vegye bele a teljes alkatrészt (part), mint egy jellemzőt (feature), és definiálja a szerszámot, jelen esetben D4R2, amint azt a 2. ábra mutatja.

\

Ábra 2. 5 tengelyes elő simító pálya létrehozása

2. lépés: Kulcs paraméterek beállítása.

Elsődleges paraméterek: Állítsa be a felület vastagságot (Surface thick) 0.1mm-re és a maximális megmunkálási mélységet (Max Cut Depth) 1mm-re.

Tengelyvezérlő paraméterek: Állítsa a vezérlőt (Guide Type) Cylinder-re, és állítsa be a szabályokat normalra (Rule Guide).

\

Ábra 3. Kulcs paraméterek beállítása

3. lépés: A paraméterek meghatározása után közvetlenül kiszámíthatjuk a műveletet a szerszámpálya létrehozásához. Az eredmény a következő lesz.

\

Ábra 4. elő-simító szerszámpálya

4. lépés: Duplikálja az elő-simító műveletet az 5X Sidecut simító folyamat létrehozásához.

\

Ábra 5. Hozzon létre 5X simító műveletet duplikálással

5. lépés: Csak módosítsa az elsődleges paramétert, állítsa a Felület vastagságot (Surface Thick) 0 értékre, majd számolja ki a befejező műveletet.

\

Ábra 6. Befejező szerszámpálya

6. lépés: Ezután tegyünk szöveget (kezdő név vagy csapat neve) a serlegre. Vissza kell térnie a CAD-szintre, majd rajzoljon egy vázlatot, például a “ZW3D” -t, majd kösse be a görbéket a felületre (Wrap), hogy megkapja a következő eredményt.

\

Ábra 7. Szöveg elhelyezése Wrap parancs segítségével

7. lépés: A ZW3D-ben használjuk a 5X Drive Curve műveletet, hogy bele gravírozzuk a serlegbe a szöveget. Adjuk hozzá az alkatrészt  (part) mint egy feature, és utána válasszuk a profile feature-ben a Part type-ot, ahogy az alábbi kép mutatja. Definiálja a szerszámot D1.

\

Ábra 8.  5X Drive Curve művelet 

8. lépés: Kapcsolja ki a  Lead In és Lead Out funkciót. Az egyéb paraméterek az alapértelmezett értéken hagyhatók. A szerszámpálya az alábbiakban látható.

\

Ábra 9. A szöveg szerszámpályája

9. lépés: Szimuláljuk az egész folyamatot a Solid Verify parancs segítségével.

\

Ábra 10. Solid Verify