ZW3D Equation Manager

Navigáció

Elérhetőségeink

+36 30 823 0149

info@upengineering.hu

Kövessen bennünket a Facebookon!

UP Engineering Official | Facebook

ZW3D 2017 Equation Manager – Felgyorsítja a paraméteres modellezési folyamatot

 

A terméktervezés kezdetekor a modell mérete és alakja általában még bizonytalan, amelyet különféle elemzési és gyártási követelmények szerint módosítani kell. Ezt szerencsére könnyen megtehetjük, a paraméteres tervezés jól teljesíti ezt a követelményt.

A paraméteres tervezés egy dimenzió-vezérelt jellemzőmodellezésen alapuló tervezési módszer, amely változókat és egyenleteket használ a modell méretének módosítására és az alakzat irányítására. Tehát a változók és egyenletek fontos szerepet játszanak a paraméteres tervezésben.

A ZW3D frissített egyenletkezelője (1. ábra) számos javított funkcióval segít a felhasználóknak gyorsan létrehozni, kezelni és életre hívni ezeket a változókat. Ezenkívül a változók Excel-fájlból is importálhatók, és Excel táblába exportálhatók, így kényelmesen adatcserére szolgálnak.

 

\

 

1 ábra Új egyenletkezelő kezelő űrlap

 

Hogyan működik az egyenletmenedzser, mely fontos szerepet játszik a paraméteres modellezésben?

Bemutatjuk a kapcsolódó kulcspontokat, beleértve a változók és egyenletek létrehozását, az excel alkalmazást és a paraméteres modellezést.

 

1. Készítsünk változókat

 

1. módszer: közvetlenül hozzon létre változókat

Egyszerű esetekben a felhasználók közvetlenül létrehozhatnak változókat az egyenletmenedzserben (2. ábra).

 

\

2. ábra Közvetlenül hozza létre a változót

 

2. módszer: Változók létrehozása az egyenletkészletben

 

A ZW3D 2017-ben van egy újonnan hozzáadott egyenletkészlet-függvény az Equation Manger-ben, amelyet a változók csoportosítására használ. Jobb egér gombbal kattintson a lista üres területére, majd hozzon létre egy új egyenletkészletet. A komplex terméktervezéshez a felhasználók különböző egyenletkészleteket hozhatnak létre a változók kezelésére a modell különböző jellemzői szerint (3. ábra).

 

\

3. ábra Egyenlet készlet létrehozása

 

Dupla kattintással aktiválhat egy egyenletkészletet, majd hozza létre a változókat ebben az egyenletkészletben (4. ábra).

 

\

4. ábra. Változó létrehozása egyenletkészletben 

 

2. Többváltozós import / export

 

A felhasználók Excel fájlban is létrehozhatnak változókat, majd importálhatják őket a ZW3D-be. Ily módon nagyban növelhetik a változók meghatározásának hatékonyságát, és lerövidíthetik a paraméteres tervezés időtartamát (5. ábra).

 

 

 

\

5. ábra: Változók importálása / exportálása

 

3. Hívásváltozók

 

A meghatározott változókat a változó böngésző bármikor hívhatja.

 

 

1)  Hívásváltozók a vázlatban

A rajz vázlatának rajzolása után hozzá kell adni a korlátokat és a méreteket. A méretmeghatározás vagy módosítás során a változókat a 6. ábrán látható módon definiálhatjuk a dimenzió értékének meghatározásához. Minden változót felsorolunk a változó böngészőben.

 

A paraméteres vázlat, amelyet jól kell definiálnia a sikertelen frissítés elkerülése érdekében, ezután a változókkal módosul. Ez a paraméteres modellezés alapja.

 

\

6. ábra Hívásváltozók a Sketchben

 

2)  Hívásváltozók alkatrész környezetben

 

A modellezés során a változó bármelyik jellemzőn használható a modell méretének és pozíciójának meghatározásához. Az érték bevitelében a kifejezést a megfelelő menüből lehet kiválasztani. Ezután használhatjuk a változókat vagy kifejezést a tulajdonságértékek meghatározásához, lásd a 7. ábrát.

\

7. ábra Hívásváltozók alkatrész környezetben

 

3)  Hívásváltozók külső területről

A ZW3D támogatja a hívó változókat külső felületek használatával is. A változó menedzserben ez az opció lehetővé teszi a változók létrehozását egy külső területről, amint azt a 6. ábra mutatja.

\

8. ábra Hívásváltozók külső területről

 

4) Ellenőrizze a változókat az egyenletkezelőben

A vázlaton elkészített vagy a kívülről hozott változók az egyenletmenedzser különböző forrástípusaiban szerepelnek a forrásaik szerint. A ZW3D 2017 új szűrőt biztosít a különböző típusú változatok szűrésére, hogy a felhasználók gyorsan ellenőrizhessék a létrehozott változókat (9. ábra).

 

\

9. ábra A szűrő segíti a változók lekérdezését

 

4. Ellenőrizze a paraméterezett modellt

 

Az egyenletkezelőben létrehozott változók a modell építési fában jelennek meg. Kattintson duplán a változó gyors szerkesztéséhez. A módosítás után a felhasználónak manuálisan kell regenerálnia a modellt a frissítés befejezéséhez és ellenőriznie kell a paraméterezett modellezés elérhetőségét annak későbbi használatához (10. ábra).

 

 

\

10. ábra Gyorsan szerkesztheti a változót

 

Paraméteres modell alapján a ZW3D-ben a felhasználók testreszabhatják az alkatrészkönyvtárat, amely bármikor komponensként beszúrható (11. ábra).

 

\

11. ábra Újrafelhasznált alkatrész könyvtár

 

Ez a cikk bemutatja, hogyan kell használni a ZW3D 2017 új egyenletmenedzserét a paraméteres tervezésben. A paraméteres modellezés alapjainak általános folyamata bemutatásra került. A ZW3D 2017-ben a felhasználók gyorsan meghatározhatják a változókat, hívhatják őket bárhol és bármikor, csoportokkal kezelhetik őket, és gyorsan szerkeszthetik a történelemkezelőben.